Sziasztok! Kosztya vagyok.

1998-ban a Simsont letámasztva , mindenféle lépcsőfokot kihagyva megvettem életem első (és ezidáig egyetlen!) nagy motorját , egy '82-es Suzuki GSX 750 S Katanát.

A motor kissé lelakott , „korának megfelelő” állapotban volt. Mivel az anyagi lehetőségek igen korlátozottak voltak , így megvettem. Már akkor tudtam , hogy a vas át lesz építve , csak azt nem , hogy milyen stílusban. Ez idő tájt megismertem Dobos József barátomat , aki már akkor ('98-at írunk!!!) egy streetfighter stílusban épített 1100-as Katanával járkált. Kezdett érdekelni ez a stílus , de még semmit nem tudtam róla. Majd a kezembe került egy pár angol Streetfighters magazin. A motor sorsa megpecsételődött.

2000 őszéig a gyári futóművel küzdöttem az utakon. Szó szerint küzdöttem!!! Folyamatos életveszély. Börzéről-börzére járva beszereztem a használt alkatrészeket , majd Jenő barátommal nekiláttunk . A gyári futóműbe 17 collos kerekek kerültek . Drasztikus lett az eredmény! A motor hasmagassága kb. 8 cm-rel lett alacsonyabb. A kormánycsutkákat felső , egyenes kormányra cseréltük. Ez fázis volt az egyszerűbb, jött a neheze. Mégpedig az utángyártott 916-os Ducati hátsó farokidom felhelyezése. Szekimi szomszédom lakatos munkája nélkülözhetetlen volt. A váznyúlvány hátsó részét levágtuk. Nem volt egyszerű a segédvázat a levegőben megépíteni! Az akkumulátor és az összes elektronika az ülés alá került . Nagyjából össze állt a kép.

Az egyszerűségre törekedtem , ezért a motor először nagyon egyszerű gyémántfekete és króm színekben pompázott , polírozott alumínium alkatrészekkel (azóta is nagyon tetszik ez az állapot).

2002-ben debütált a Wild magazinban , valamint a motorkiállításokon.

2 éven keresztül az apróságoktól eltekintve hozzá sem nyúltam. De 2004-ben első alkalommal kijutottam a Németországban minden évben megrendezett FighteRama-ra , ahol elképedve láttam , hogy hol tartanak a németek és az angolok. Hazaérkezvén új festésen törtem a fejem annak érdekében , hogy a motor jobban kezdjen hasonlítani egy show bike-ra. A klasszikus láng-, és pepita mintázat jutott eszembe, pusztán azért , mert ilyet streetfighteren még nem láttam. Enyhén szólva látványos lett a változás.

2005-ben vettem egy első futóművet (GSF 1200 Bandit). Időközben Dobos barátom által készített speciális hátsó villa is felszabadult , hát megvettem. Így komplett első-hátsó futómű csere lett a végeredmény. Alakult a motor , de még mindig nem voltam elégedett.

Az első fejidomot Jocó barátommal szétdaraboltuk , melegítettük , hajlítottuk , hegesztettük, gitteltük , majd új lámpát építettünk bele.

Ha már hot-rod design , akkor legyen a gumi fehér oldalfalú . Totális szentségtörés , többen lehülyéztek! Viszont az összkép kívánta még a fehér színt , ezért a bordó-metál lángminták közepét és a blokkot fehérre festettem. Még egy-két(száz) apróság és kialakult a motor jelenlegi állapota , melyet részemről befejezettnek tekintek.

Időközben 2005-ben megalakítottuk a Streetfighters Fanatic baráti társaságot.

2008-ban már kiállítóként vettünk részt a FighteRama-n , ahol a szervező Fighters magazin fotóstúdiójában kötött ki a vas. Majd jött az elérhető legnagyobb dicsőség , a magazin 2009. szeptemberi számában első magyar motorként bemutatták a Katanát.

Mivel a motort már késznek hittem , s a kreatív Énem unatkozott , így vettem egy amerikai autót (Oldsmobile Omega) . Na ez az igazi „feneketlen kút”. Az autót otthoni körülmények közt lefényeztük (!) Rocki és Jocó cimborámmal , csakhogy jól menjen a motor színvilágához. A részletekkel nem fárasztok senkit , ez mégiscsak egy motoros oldal.

De a motor története sem ért még véget …

… a már késznek hitt motor kapott egy új komplett első futóművet, a jobb stabilitás érdekében. Természetesen GSX-R fordított villa. Magam is meglepődtem a hatékonyságán!

Régóta szerettem volna lecserélni a gyári tankot , s megtaláltam a formában legjobban passzolót. Egy Honda Hornet tankot szereltem fel , melynek a rögzítése az eddigi legtöbb fejtöréssel járt.

Persze az új tankhoz új ülést kellett készítenem , melyre rákerült a Fanatic logó.

Ezekkel a módosításokkal elértem , hogy a vason a blokk kivételével semmi sem gyári!Ez volt a cél!

A csúcsok csúcsa:

Mindeközben a 2010-es FighteRama-n megismerkedtem Dave Manning-gel , aki az angol Streetfighters Magazine főszerkesztője. Minden ősök őse!

Nagyon tetszett neki a motor kultikus jellege , valamint a teljes egyedisége. Először azt hittem , csak viccel , amikor kérte , hogy küldjek leírást és képanyagot a verdáról. De egy-két e-mail váltás után konkretizálódott a dolog , s a 2011-es FighteRama-n átadtam neki egy cd lemezt a cikkhez szükséges szöveggel és képekkel. Akkor ígéretet tett , hogy hamarosan megjelenik a cikk az angol újságban. Csak legyintettem. Gondoltam mindegy , az újságot itthon úgysem lehet kapni.

Na kapaszkodjatok!!!

2012. márciusában (mintegy névnapi ajándékként) csomagot hozott a postás. Angliából jött!Egy újság volt benne!Nameg a cikk a motorról!

Nem találtam a szavakat. Nem győztem megköszönni levélben ezt , az eddig elképzelhetetlen megtiszteltetést , miszerint első magyar motorként szerepelhetett a Katana az angol magazinban.

Jött a válasz. Ezt kapd ki (!!!):

Nekik megtiszteltetés , hogy ilyen minőségű motorokat mutathatnak be az újságban!!!!!!!!!!!!!

Azt hiszem ennél nem kell több , és nem lehet több kívánsága egy motorépítőnek.

A tanulság számomra a következő pár kérdés:

Mikor hallod Te ezt egy magyar újságírótól?Mikor küld neked egy magyar újság egy számot az aktuális magazinból?Mikor jutunk el idáig? El tudunk-e jutni egyáltalán idáig?

 

TECHNIKAI ADATLAP

GALÉRIA